Exercitii de meditatie – ce sunt si cum pot ajuta in dezvoltarea unei stari emotionale sanatoase
Mai multe studii au aratat ca meditatia ajuta la diminuarea depresiei, scade tensiunea arteriala, amelioreaza durerile cronice si ajuta la imbunatatirea capacitatii de concentrare.
Atat in Orient, cat si in Occident, oamenii meditau cu cel putin 2500 de ani in urma. Cu toate acestea, practica meditatiei a ramas mult timp in sfera religioasa, spirituala. Anul 1960 a adus o prima schimbare prin practica meditatiei transcedentale, atragand multi adepti.
O schimbare radicala s-a produs atunci cand, in 1980, biologul si scriitorul John Kabat-Zinn a elaborat un protocol de meditatie pe care l-a numit “mindfulness” (fr. pleine conscience = constientizare deplina). Acest protocol presupunea opt sedinte desfasurate pe parcursul a opt saptamani, necesare insusirii progresive a tehnicilor de meditatie.
Aceasta abordare a permis adaptarea la obiceiurile occidentale si, totodata, a permis patrunderea meditatiei in mediul studiilor stiintifice, demers soldat cu rezultate favorabile.
Benefiicile meditatiei
Prin practicarea frecventa a exercitiilor de meditatie, mintea si intregul corp se echilibreaza avand ca si consecinta numeroase beneficii emotionale si fiziologice:
– mai putina anxietate si stres prin metode de relaxare psihica
– diminuarea impulsivitatii
– reducerea sentimentului de singuratate, frica si nesiguranta
– imbunatatirea stimei de sine, a inteligentei emotionale si a starii generale a corpului
– o stare de relaxare si de optimism
– reduce riscul de instalare a depresiei
– imbunatateste memoria, creste puterea de concentrare si capacitatea de procesare a informatiilor
– intareste sistemul imunitar, reduce tensiunea arteriala, previne problemele inflamatorii si ajuta in tratarea unor afectiuni respiratorii, precum astmul
– creste nivelul energetic, imbunatateste ritmul cardiac si prelungeste durata de viata
Desigur, cele mai bune rezultate se obtin prin meditatii zilnice, insa vei resimti efectul si daca investesti macar 10 – 20 de minute, de doua-trei ori pe saptamana.
Cum putem incepe sa meditam?
Indiferent de tehnica de meditatie pentru care optezi, exista cateva aspecte comune si importante care te vor ajuta sa treci mai usor prin acest proces si sa obtii mai repede rezultate vizibile.
Ai nevoie, in primul rand, de un spatiu izolat si linistit in care sa fii singur cu gandurile tale si sa te poti concentra. Poate fi vorba despre un colt din dormitor, living sau balcon, un spatiu pe acoperisul blocului pe timp de vara, o zona in gradina proprie sau intr-un parc suficient de mare pentru a nu fi deranjat, un colt din propriul birou, in pauza de masa, daca poti sa incui usa etc.
Este bine sa porti haine lejere, care sa nu jeneze circulatia sangelui, si daca vorbim despre exercitii de yoga acasa sau la sala, sa iti permita sa realizezi lejer toate miscarile.
In functie de pozitia selectata pentru meditatie, poti avea nevoie de un scaun sau de o simpla saltea de gimnastica. Poti folosi diverse tehnici ajutatoare precum concentrarea asupra respiratiei, muzica de relaxare, mantre, tehnici de vizualizare mentala etc.
Cu cât exersăm mai mult timp un anumit tip de meditație, cu atât întârim niște circuite neuronale specifice. La cei care exersează meditația de mult timp și au mii de ore de experiență, unele trăsături se reflectă și modul în care ne comportăm în viața noastră de zi cu zi, nu doar în timpul sau imediat după ce medităm.
De exemplu, meditația îmbunătățește rapid puterea de concentrare, mintea începe să fugă mai puțin după doar câteva săptămâni de exersat zilnic, însă efectele nu rezistă. Ajungem să avem mai puțin inner chatter după 2 luni de exersat. Un alt tip de meditație, cea de compasiune (loving-kindness), îmbunătățește conexiunile legate de empatie și sentimente pozitive după doar 2 săptămâni. Amigdala este mai puțin sensibilă și reactivă la stres după 8 săptămâni de exersat, iar primele semne referitoare la îmbătrânirea celulară apar după 30 de ore de exersat – însă acestea nu rezistă fără antrenament continuu.
La cei care meditează de mai mult timp, au fost observate alte efecte: reglarea emoțiilor, nivelul de cortizol generat (hormonul stresului), atenția este întărită, crește capacitatea de a calma mintea atunci când ne fuge sau când avem gânduri obsesive, iar respirația încetinește după câteva mii de ore de exersat.
Însă poate cel mai atrăgător impact al meditației – demonstrat științific – devine evident pe termen lung și nu este sănătatea îmbunătățită sau performanță mai bună, ci o natură umană mai bună și un mod de a face față emoțiilor distructive
Altruism, calm sufletesc, compasiune – toate astea sunt trăsături care se modifică în timp, odată cu meditația. Sunt caracteristici la care putem lucra atunci când practicăm meditația și care durează mai mult decât acele sesiuni scurte.
Servicii autorizate de consiliere si psihoterapie in Londra
Click aici pentru o sesiune introductiva de 10 minute cu un psiholog roman in Londra